Dossier

diumenge, 13 de març del 2011

Illes gregues


grecia - The best home videos are here

Aquest video esta creat per mi, amb imatges agafades a www.google.es, que es un cercador on podem trobar imatges de tothom, la música la he descarregat dewww.youtube.com a partir de de www.video3mp3.com. L'he pujat a www.megacafe.comper poder-ho visualitzar al blog.

Hem triat les illes gregues per la seva importancia culturalment parlant, ja ques d'aquestes illes surten milions d'histories i mites.

GRÈCIA ( situació i descripció)

Les illes gregues s'han convertit en un gran atractiu turístic mundial gràcies a l'espectacular paisatge que posseeixen. Un paisatge que destaca per les seves aigües cristal·lines, el color blau turquesa que dóna lloc a unes precioses platges, el blanc pintoresc que caracteritza els seus pobles, els grans valors artístics, arquitectònics i socials i fins i tot pel la particular hospitalitat de la seva gent.

La major part d’aquestes illes les trobem situades al mar Egeu, és a dir, a la part del mar Mediterrani situada entre Grècia i Turquia.

Totes aquestes grans illes les podem dividir en diversos arxipèlags, tot i que trobem dues illes independents.

  • Les illes del Nord de l'Egeu: Es tracta d’un gran grup que conte al voltant d’unes 5000’illes i illots situats al Mar Egeu dels quals poc més de 100 estan habitades. D’aquest arxipèlag tot i que la gran majoria d’illes pertanyes a Grècia hi ha una petita part que forma part de Turquia.

  • Les Esporades del Nord: Destaquen quatre illes principals en aquest arxipèlag: Esciro, Skíathos, Skópelos i Alonissos. La primera pertany a la prefectura d'Eubea. Les altres, a la de Magnesia.

  • Illes del Golf Sarònic: Es tracta d’un grup d’illes situades al golf Sarònic, que és el que s’obre entre les regions de l’Àtica i del Peloponès.Les principals illes habitades són Salamina,Efina, Angistri i Poros.

  • Illes Ciclades: Es tracta d’un arxipèlag d’unes 220 illes que es troba situat just al mig del mar Egeu.


  • Illes del Dodecaneso: Es tracta d’un arxipèlag pertanyent al Mar Egeu que es troba situat davant de la costa sud-occidental de Turquia.L’arxipèlag està compost per moltísimes illes tot i que el seu significat és dotze illes.

  • Illes Jòniques: És un arxipèlag que es troba en aigües del mar Jònic, davant les costes nord-occidentals de la Grècia continental i peninsular.

  • Creta: Es tracta d’una de les illes independents de Grècia, i la més gran. La trobem situada al mar Egeu.

  • Eubea: Es tracta d'una illa larga, estreta i muntanyosa situada a la costa oriental del mar Egeu.

    Població:

    Les illes gregues compten amb 1.300.000, que es reparteixen per diferents arxipèlags, com són: Cyclades, Dodecanès, Jòniques, Esporàdes, illes del Nort de l'Egeu i les del Golf Sarònic. Encara que les illes gregues estan formades per un total de més de 2.000 illes, només 200 es troben habitades.

    A part de tots aquests arxipèlags, Grècia compta amb dues illes idependents de les quals podem analizar la població exactament.

    • Creta: Segons l'últim cens realitzat la seva població és d'uns 630.00 habitants. Més d'un terç de tota aquesta població es troba situada en les tres ciutats principals: Iraklion(150.000), Hania ( 50.000) i Rethymnon (30.000).

    • Eubea: La població d'aquesta illa és de 210.000 habitants aproximadament.

    Relleu:

    El relleu de les illes gregues, les hem de separar obligatòriament per arxipèlags, ja que el relleu de cadascuna d'elles és diferent.


    • Illes del Nord de l'Egeu: D'aquest arxipèlag no podem explicar res sobre el relleu, ja que no hem trobat informació ni a la web ni a cap llibre.

    • Les Esporades del nord: D'aquest arxipèlag tampoc hem obtingut informació sobre el seu relleu ja que les esporades compten amb dos arxipèlags segons la seva situació geogràfica.

    • Illes del Golf Sarònic: En aquest arxipèlag podem trobar tot tipus de paisatge marí, costes de relleu baix cobertes d'arbres o rocoses i àrides i altes muntanyes desplomant sobre el mar.

    • Les Cíclades: Les 39 illes que componen l'arxipèlag de les illes Cíclades formen un accidentat cercle al voltant de Delos que es troba al centre d'aquest arxipèlag. Aquest rosari d'illes i illots formen part d'un antic massís submergit, La Egeida, format per una mena de cercle al voltant de Paros. Les Cíclades tenen un aspecte molt divers, aquestes illes estan constituïdes per esquists metamòrfics, gneis i materials calcaris, en algunes illes també apareix el vulcanisme, com per exemple a l'illa de Santorini.1

    • Illes del Dodecaneso: A les zones de Santa Elena, Rodes i altres zones del municipi podem observar una gran abundància de penya-segats calcaris. Durant el període de precipitacions abundants és possible que s'hagin enriquit els mantells freàtics, donant lloc a rius com el Damují, el Jabacoa i el Anaya. A l'arxipèlag destaquen les roques sedimentàries, entre elles les més rellevants les calcàries, margues i silíciats. El cim més alt se situa en el vessant occidental i es diu Ataviros (1215 m).

    • Illes Jòniques: Les illes d'aquest arxipèlag són una continuació de la península Balcànica, de la qual conserven una estructura geomorfològica. Totes aquestes illes de naturalesa calcària són molt muntanyoses.

    • Creta: Aquesta illa com moltes de les altres pertanyents a Grècia està constituïda per blocs muntanyosos calcaris tot i que en aquesta illa tenen crestes abruptes i es troben separades per depressions. Una zona de turons de pissarra ens permeten distingir l'oest de l'est sobre els qual s'alcen es muntanyes Blanques (2452m), seguit del massís de Anada (2456m) separat de Lasíthion per una depressió molt ampla. La plana de misser situada al sud de l'illa esta limitada per una cadena costanera( 1250 m) i la badia de misser està limitada per Lithinon al sud.. La costa septentrional és molt rallada, presenta molts golfs, i la meridional és abrupta amb penyals.

    • Eubea: L'illa és molt muntanyosa i no compta amb grans rius. El cim més alt és Dhirfis amb 1745 m

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada